Πολιτιστικές Εκδηλώσεις
Ο δήμος Διρφύων-Μεσσαπίων, προβάλει έθιμα, θρησκευτικά δρώμενα, αναρίθμητες τοπικές γιορτές και σύγχρονες εκδηλώσεις πολιτισμού, με πολυποικιλότητα σε τοπικά προϊόντα μέσω εκδηλώσεων της παράδοσης και των εθίμων
- ΜΕΣΣΑΠΙΑ: Στις αρχές Ιουλίου ξεκινάει στην πόλη των Ψαχνών επταήμερο εκδηλώσεων με πλούσιο πρόγραμμα χορευτικών, μουσικών, θεατρικών, αθλητικών δρώμενων και παράλληλη λειτουργία εμποροπανηγύρεως.
- ΑΠΟΚΡΙΕΣ-ΚΟΥΛΟΥΜΑ: Αποκριάτικο ξεφάντωμα με χορούς, γαϊτανάκι, φωτιές, παρελάσεις, άφθονο κρασί και ντόπιους μεζέδες.
- ΔΡΟΜΟΣ ΘΥΣΙΑΣ «ΑΓΓΕΛΗΣ ΓΟΒΙΟΣ»: Τον Απρίλιο πραγματοποιείται στην πόλη των Ψαχνών, διήμερο εκδηλώσεων με κάλυψη συνολικής διαδρομής 13 χλμ. από αθλητές και δρομείς, και διοργάνωση εορταστικής εκδήλωσης με ειδικά αφιερώματα προς τιμή του πεσόντος αγωνιστή του 1821, Αγγελή Γοβιού και των υπόλοιπων συναγωνιστών του.
- ΠΟΔΗΛΑΤΙΚΟΣ ΓΥΡΟΣ. Μέσα Ιουνίου διοργανώνεται στην πόλη των Ψαχνών, ο ποδηλατικός γύρος Ψαχνών-Καστέλλας, με σκοπό την ανάδειξη της άθλησης, της υγείας και του πολιτισμού για τους συμμετέχοντες.
- ΓΙΟΡΤΗ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΤΟΥ ΛΑΜΠΑΔΙΑΡΗ Ή ΡΙΓΑΝΑ: Τέλη Ιουνίου στην περιοχή της Άνω Στενής πραγματοποιείται εκδήλωση της οποίας το όνομα παραπέμπει στο αποκορύφωμα του θερινού ηλιοστασίου, καθώς και στην περίοδο κατά την οποία συλλέγονται όλα τα αρωματικά βότανα της περιοχής (ρίγανη, χαμομήλι). Παράλληλα, στήνονται φωτιές για να τις διαβούν και να «παίξουν» μαζί τους οι επισκέπτες.
- ΤΑ ΒΑΒΟΥΛΑ: Αρχές Ιουλίου στην τοπική κοινότητα Μακρυκάπας πραγματοποιείται εκδήλωση με παρουσίαση παραδοσιακών χορών από διάφορα χορευτικά σχήματα, με σκοπό την ανάδειξη και διατήρηση των εθίμων της περιοχής.
- ΜΟΥΣΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ «ΕΡΙΑ»: Μέσα Ιουνίου, στην τοπική κοινότητα Καθενών, πραγματοποιείται το μουσικό φεστιβάλ «Έρια». Μέσα στο μαγευτικό τοπίο των Ερίων, δίπλα στο ποτάμι και μέσα στην φύση, συγκροτήματα σμίγουν και ταξιδεύουν μουσικά τους παρευρισκομένους.
- ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΧΟΡΩΝ: Μέσα Ιουλίου, στην τοπική κοινότητα Καθενών, συγκεντρώνονται χορευτικοί σύλλογοι από ολόκληρη την Εύβοια για να χορέψουν, ανακαλώντας στους επισκέπτες τοπικές παραδόσεις και έθιμα.
- ΚΡΙΕΖΩΤΕΙΑ: Μέσα Ιουλίου, στην τοπική κοινότητας Τριάδας γίνεται εκδήλωση αφιερωμένη στον οπλαρχηγό της ελληνικής επανάστασης, Νικόλαο Κριεζώτη. Παραδοσιακοί χοροί και δρώμενα από όλη την Ελλάδα με τη συμμετοχή φιλοξενούμενων συλλόγων από άλλες περιοχές της χώρας συνθέτουν τη διοργάνωση της εκδήλωσης.
- ΓΙΟΡΤΗ ΤΥΡΙΟΥ: Στον οικισμό Μαυρόπουλο, της τοπικής κοινότητας Μίστρου, πραγματοποιείται εκδήλωση αφιερωμένη στο προϊόν του τυριού, που πλαισιώνεται από τη διοργάνωση έκθεσης παραδοσιακών σκευών, καθώς και από επιδείξεις παραδοσιακών μεθόδων παρασκευής τυριού. Οι επισκέπτες έχουν επίσης την ευκαιρία να δουν την παραδοσιακή καλύβα του βοσκού, αλλά και να γευτούν εδέσματα που έχουν ως βάση τους το τυρί, μέσα σε εορταστικό κλίμα με πολλή μουσική και χορό. Η γιορτή γίνεται το Σάββατο πριν του Προφήτη Ηλία.
- ΓΙΟΡΤΗ ΠΑΤΑΤΑΣ: Η μεγάλη παραγωγή πατάτας στην τοπική κοινότητα Πισσώνα ήταν ο λόγος για την καθιέρωση της συγκεκριμένης γιορτής, η οποία πραγματοποιείται το πρώτο Σάββατο του Αυγούστου. Μέσα στο πλαίσιο αυτής προετοιμάζονται εδέσματα που έχουν ως βάση τους την πατάτα και διατίθενται στους επισκέπτες. Η γιορτή πλαισιώνεται με μουσική και χορό.
- ΚΑΖΑΝΙΤΣΑ: Δευτέρα του Πάσχα αναβιώνει στην Λούτσα, το έθιμο της Καζανίτσας. Πρόκειται για έθιμο που καθιέρωσαν βοσκοί της περιοχής και συμβολίζει το πέρασμα από το χειμώνα στην άνοιξη. Περιλαμβάνει φαγητό που βράζει από βραδίς σε μεγάλα καζάνια και μοιράζεται την επόμενη ημέρα στους επισκέπτες, με τη συνοδεία ζωντανής μουσικής και χορού.
- ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ΣΠΟΡΩΝ-ΣΚΟΥΝΤΕΡΙ: Αρχές Μαΐου διοργανώνεται η γιορτή ανταλλαγής σπόρων στο Σκουντέρι με συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης, εκπαιδευτικές δράσεις, workshops, χορευτικές και μουσικές παραστάσεις, προβολή ντοκιμαντέρ κ.α. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης διανέμονται σπόροι και φυτά ντόπιων ποικιλιών.
- ΓΙΟΡΤΗ ΜΕΛΙΟΥ: Τέλη Ιουλίου πραγματοποιείται στην Άνω Στενή, έκθεση μελιού και παρασκευή/διανομή προϊόντων που έχουν ως βάση τους το μέλι (λουκουμάδες, μπακλαβάς, μελομακάρονα, γιαούρτι με μέλι κλπ.). Πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα πλαισιώνει την όλη εκδήλωση.
- ΟΛΥΜΠΙΑ: Πρόκειται για ετήσιο θεσμό που καθιερώθηκε επίσημα το 1995 και το όνομά του παραπέμπει στο βουνό που υψώνεται στο χωριό της κοινότητας Θεολόγου. Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια των μηνών Ιούλιο και Αύγουστο και περιλαμβάνουν παραστάσεις θεάτρου σκιών, διοργάνωση αθλοπαιδιών, μουσικές βραδιές, έκθεση βιβλίου και αιμοδοσία.
- ΕΘΙΜΟ ΜΑΓΓΟΥΤΟΠΙΤΑΣ: Τέλη Αυγούστου στην τοπική κοινότητα Βούνων αναβιώνει το έθιμο της μαγγουτόπιτας. Η μεγάλη παραγωγή κολοκύθας στην περιοχή οδήγησε στην ανάδειξη του εθίμου της μαγγουτόπιτας, στο πλαίσιο του οποίου διενεργείται διαγωνισμός καλύτερης μαγγουτόπιτας υπό τη συνοδεία παραδοσιακής μουσικής.